Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Förläng maxtiden för studier för att undvika avhopp

Dagens studiemedel är otillräckligt för många utbildningar. Många studenter tvingas i dag avbryta eller skjuta upp sina studier för att deras studiemedel tar slut innan examen. När utbildningar förlängs samtidigt som kraven på arbetsmarknaden skärps, måste också systemen som stöttar studenterna följa med. Om Sverige vill säkra framtidens läkare, ingenjörer och lärare krävs en reform av studiemedlet, och det behövs nu, skriver två företrädare för Saco studentråd.

I en rapport från CSN framgår det att över 20 000 studenter under 2021 hade helt eller delvis slut på studiemedelsveckor, och alltså närmar sig eller når maxgränsen för studiemedel. Problemet förväntas växa då det nya läkarprogrammet numera är sexårigt. Sex år är dessutom exakt den tid som studiemedlet räcker till, det finns ingen felmarginal. I en ny undersökning från Sveriges läkarförbund Student framgår att 4 av 10 läkarstudenter inte har tillräckligt med studiemedel för att slutföra sin utbildning. Läkarstudenter riskerar nu att gå helt utan ekonomiskt stöd under slutet av utbildningen.

Många andra utbildningar drabbas dessutom också. En annan rapport från CSN visar att studenter på andra längre utbildningar som exempelvis civilingenjörer och lärare, ofta drabbas av maxtiden. För att komplettera eller vidareutbilda sig är också dagens system otillräckligt. Vill vi fortsätta ha ett hållbart utbildningssystem i Sverige behöver helt enkelt studiemedlet hänga med i utvecklingen. Då behövs ett system som tillåter felval.

Behöver mer tid

Att studietiden ibland blir längre än planerat är i dag en realitet för många studenter. Nya utbildningsstrukturer, som det sexåriga läkarprogrammet och tvååriga masterprogram, gör att fler studenter behöver mer tid för att slutföra sin examen. Dagens regler riskerar att slå hårt mot studenter med små ekonomiska marginaler. Fler skulle kunna fullfölja sina studier på lika villkor, oavsett bakgrund. Studenter på längre utbildningar behöver inte förlita sig på stöd från anhöriga för att kunna slutföra sin utbildning.

Men att förlänga studiemedlet gör också att fler snabbare kan komma i arbete och bidra till samhället. Färre tvingas hoppa av sina utbildningar eller ta onödiga uppehåll. Ju snabbare människor blir färdiga med sina studier och kommer ut på arbetsmarknaden, desto snabbare bidrar de med skatteintäkter och till samhället i stort. Man kan se ett förlängt studiemedel som på utbildning i allmänhet; det är en investering och inte en kostnad.

Om fler ska kunna utbilda sig till samhällsviktiga yrken och säkra kompetensförsörjningen behöver dagens föråldrade studiemedelssystem förändras

Vi anser att den maximala längden på studiemedelsveckor behöver förlängas från dagens 6 år till 7 år. Det är bättre anpassat efter studenters behov i dag och är en rimlig förändring i linje med utbildningssystemets förändringar. Även om det innebär en kostnad så är den liten jämfört med konsekvenserna av utebliven kompetens och fler avhopp. Om fler ska kunna utbilda sig till samhällsviktiga yrken och säkra kompetensförsörjningen behöver dagens föråldrade studiemedelssystem förändras.

I en tid när Sverige skriker efter utbildad personal inom bland annat skola, vård och teknik borde vi inte låta människor falla på mållinjen. Att förlänga studiemedlet är inte att strössla med pengar. Det är att ta ansvar för framtiden och för alla de som kämpar för att nå dit.

Colin Andersson, vice ordförande Saco studentråd

Marcus Molander, styrelseledamot Saco studentråd

Debattartikel i Göteborgs-Posten

Kontaktperson

Colin Andersson Ordförande i Saco studentråds styrelse colin.andersson@saco.se
Publicerad: 2025-06-27

Senast uppdaterad: 2025-07-02

Dela sidan