Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen samlar alla befäl och annan personal i chefsställning inom sjöfarten. Vi är också ett yrkesförbund med syfte att stärka och utveckla yrkesrollen för alla med chefsbefattning ombord. Sjöbefälsföreningen har cirka 5 000 medlemmar. Hos oss får du tillgång till en rad tjänster och förmåner.

Bli medlem!

Sjöbefälsföreningen

Sjöbefälsföreningen samlar alla befäl och annan personal i chefsställning inom sjöfarten. Vi är också ett yrkesförbund med syfte att stärka och utveckla yrkesrollen för alla med chefsbefattning ombord. Sjöbefälsföreningen har cirka 5 000 medlemmar. Hos oss får du tillgång till en rad tjänster och förmåner.

Sjöbefälsföreningen jobbar för att förbättra arbetsvillkoren för sjöbefäl på en rad olika sätt. Förutom att teckna kollektivavtal och förhandla om löner bevakar vi sjöbefälens yrkesfrågor samt deltar i en mängd forum för att göra sjöbefälens röst hörd. 

Fler arbetstillfällen

Sjöfarten är en internationell bransch med stenhård konkurrens. Dessutom är den hårt reglerad av lagar, föreskrifter och riktlinjer. Sjöbefälsföreningen har kontakt med myndigheter och politiker för att bevara den svenska handelsflottans konkurrenskraft och för att de nationella och internationella regelverken ska följa med utvecklingen.

Lön efter ansvar

Din ansvarskänsla, handlingsförmåga och kompetens som sjöbefäl måste avspegla sig i en lön som är relevant för anställda i en befattning med sådana krav. 

Bättre pensionsvillkor

Sjöbefälsföreningen har i förhandlingar med arbetsgivarna uppnått ett flexibelt pensionsystem med möjlighet för sjöbefäl att gå tidigare i pension. Med nuvarande avtal kan privatanställda som arbetar på rederi som är anslutet till SARF eller Almega gå i förtidspension genom avtalen ITP Sjö och ITP Skärgård. Läs mer om förtidspension genom att klicka här.

Första klassens utbildning

Sjöbefälsföreningen verkar för en bättre sjöbefälsutbildning med hög kompetens hos lärarkåren och med modern teknisk utrustning. Sjöbefälsföreningen jobbar också för att förbättra tillgången på adekvata praktikplatser ombord på, i första hand svenska fartyg.

Bättre arbetsmiljö

Sjöbefälsföreningen prioriterar frågan om arbetsmiljö, bland annat genom att initiera forskningsinsatser och verka för en bättre arbetsmiljötillsyn. Sjöbefälsföreningen är också en aktiv del av Sjöfartens Arbetsmiljönämnd (SAN), Vågrätt och Stiftelsen Svenska Sjömanshus.

Ökad sjösäkerhet

Sjöbefälsföreningen arbetar för ökad sjösäkerhet genom att följa den senaste forskningen i sjösäkerhetsfrågor samt delta aktivt i satsningar inom ämnet.

Internationella frågor

Sjöbefälsföreningen verkar inom flera internationella organisationer och fackliga samarbeten, bland annat FN-organen IMO, Internationella sjöfartsorganisationen och ILO, Internationella arbetsorganisationen samt de fackliga organisationerna ITF, International Transport Workers' Federation, ETF, European Transport Workers' Federation och NTF, Nordiska Transportarbetarefederationen samt IFSMA, International Federation of Shipmasters' Associations och Nautilus. Där är föreningen ofta drivande i utbildnings-, behörighets- och sjösäkerhetsfrågor.

  • Våra ombudsmän är alla specialister inom sina områden, till exempel arbetsmiljö, säkerhetsfrågor, utbildning, behörighet, arbetsrätt, arbetsskador, försäkringar och pensioner. 

    • Vi tecknar kollektivavtal med bra villkor på din arbetsplats. Där ingår bland annat sjuklön, tjänstepension, extra semesterdagar och löneökningar.
    • Vi företräder dig vid en konflikt med arbetsgivaren.
    • Råd och stöd om allt du kan stöta på i arbetslivet.
    • Du får hjälp att granska anställningsavtal.
    • Vi hjälper dig med din kontakt med myndigheter i frågor som rör ditt arbetsliv.
    • Vi har fokus på dina yrkesfrågor.
    • Som studerandemedlem får du förhandlingshjälp och stöd om något händer under din praktik.
    • Du får tillgång till en rad medlemsförmåner, som tidskriften Sjöbefälen, möjlighet att teckna försäkringar och tillgång till föreningens fjällstugor.
  • Gå in på www.sjobefalsforeningen.se/bli-medlem och fyll i medlemsformuläret.

  • Oavsett var du befinner dig i din karriär som sjöbefäl finns det en medlemsform som passar. Vi har fyra olika medlemsformer som alla ger olika förmåner och rätt till olika typer av stöd i ditt arbetsliv.

    Aktivt medlemskap

    Är för dig som har svensk arbetsgivare och är bosatt i Sverige eller annat EU/EES-land. Medlemsavgiften är 274 kronor/månad.

    Interaktivt medlemskap

    Är för dig som jobbar på utländska avtal eller för utländska sjöbefäl som är tillfälligt anställda på svenskt fartyg. Medlemsavgiften är 67 kronor/månad.

    Studerandemedlemskap

    Är för dig som studerar på någon av Sjöfartshögskolorna eller som efter avslutade studier förväntas ta anställning inom Sjöbefälsföreningens verksamhetsområde. Medlemsavgiften är 180 kronor per år.

    Passivt medlemskap

    Är för dig som tidigare varit aktiv medlem men nu tagit anställning i land eller gått i pension. Medlemsavgiften är 180 kronor per år.

Publicerad: 2016-01-01

Senast uppdaterad: 2025-04-09

Dela sidan